Överlevnadsguide för 24 timmarslopp

Funderar du på att delta i Tellus Sömnlös i Rudan? Då har du säkert redan tänkt på vilka påfrestningar det kommer att innebära för dig. Och är det så att du siktar på en topp-placering så har du säkert redan en träningsplan och en vana vid uthållighetstävlingar, så då kan du lika gärna hoppa över det här.
Men de flesta vana Mtb-cyklister kan faktiskt utan problem genomföra loppet, det gäller bara att disponera sina krafter så att dom räcker loppet igenom. Det är trots allt en lång stund i sadeln, även om du deltar i ett lag.
Se det här som en guide som hjälper dig igenom tävlingen.

Av: Mattias Lindström, Markus Femling

24 timmar på MTB. En liten överlevnadsguide.


Funderar du på att delta i Tellus Sömnlös i Rudan? Då har du säkert redan tänkt på vilka påfrestningar det kommer att innebära för dig. Och är det så att du siktar på en topp-placering så har du säkert redan en träningsplan och en vana vid uthållighetstävlingar, så då kan du lika gärna hoppa över det här.
Men de flesta vana Mtb-cyklister kan faktiskt utan problem genomföra loppet, det gäller bara att disponera sina krafter så att dom räcker loppet igenom. Det är trots allt en lång stund i sadeln, även om du deltar i ett lag.

Ett Sömnlös i Rudan känns också annorlunda än motsvarande tid på landsväg, eftersom stigen hela tiden ändrar karaktär blir det inte som på till exempel Paris-Brest-Paris där cyklister somnar och kör i diket, och eftersom du rör dig mer på cykeln kommer du inte att få problem med stel rygg, domnade händer eller underliv. Räkna istället med att få ont i hela kroppen. Fast jämnt fördelat.


Men det hela beror ju på din egen ambitionsnivå. Många ställer upp bara för att se om dom faktiskt kan cykla 24 timmar i sträck. Andra cyklar några timmar och vilar sedan. Sedan finns det ju dom som cyklar i tävlingsfart loppet igenom, men dom är av en helt annan kaliber.

Ställer man upp i lagtävlingen får man disponera loppet som man vill. I ett tvåmannalag kan man till exempel lägga upp det så att man cyklar två timmar och vilar två timmar. Då är det något helt annat än att slita hund på grusväg under ett långlopp.
Har man "turen" att vara med i ett fyrmannalag så motsvarar det ungefär att cykla Bockstensturen, fast man får vila, äta och umgås med andra cyklister under tiden. Ett populärt upplägg är att cykla i en timme och sedan vila. Då får man vila i tre timmar innan det är dags att cykla igen.

Vilken annan tävling innehåller så mycket vila?


Mat:
Det går utmärkt att köra en kortare tävling med enbart sportdryck och det går också bra att köra långlopp och inte trycka i sig större tillskott än bananer, saltgurka och bullar.
Det kommer du att käka här också. Powerbar sponsrar med sportdryck och du kan dricka hur mycket du vill av det.


Men den dieten räcker inte på ett 24-timmarslopp. Du kommer att behöva riktig mat, och varm. Ta med ett spritkök. Laga något lätt-tuggat i förväg, till exempel tomat eller kycklingsoppa med pasta. Du kommer att vara väldigt glad över den soppan när klockan är tre på natten.
Bry dig inte om att variera maten, du kommer inte att märka att du redan har käkat samma mat tre gånger.

Arrangörerna serverar mat löpande under dygnet, och se till att ta för dig av det. Det är ett utmärkt komplement till din medhavda mat.
Cyklar du hela tiden kommer du bränna ungefär 24000 kcal. Tänk på det och se till att tillföra näring hela tiden. Ta med blåbärssoppa, drickyogurt, smoothies eller vad som helst som är både mättande och törstsläckande.
Ta med för mycket. Det går åt.

Cykeln:
Att din hoj ska vara i topptrim låter kanske inte så underligt. Det brukar den väl vara?
Nu är det dock ännu viktigare, du kommer nämligen inte att vara mer i form än att du på sin höjd orkar spänna en växelwire eller skölja bort lite lera från pedalerna.

Ta tillfället i akt och lämna i cykeln hos Tellus. Alla deltagare i Sömnlös i Rudan har specialpris på en grundlig genomgång av cykel.

bild5456
Lägg tiden på att förbereda dig istället för att meka med cykeln, lämna det till proffsen.

I normala fall kör du en tävling, tvättar av cykeln och åker hem. Underhållet brukar man ta senare i veckan. Nu ska du köra en tävling till. Direkt efter. Och en till efter den.

Ha gärna på en stänkskärm. Lite lera på ryggen har ingen dött av, men det är en stor skillnad på att cykla i tre timmar i blöta cykelbyxor och att göra det i 12 timmar.
Fundera gärna över din sittställning i god tid innan loppet, du kanske ska byta till en högre styrstam eller montera på barends?
Att kunna byta handposition på styret gör mycket, inte bara för händerna utan för hela överkroppen. Nu är det inte heller fråga om att sitta aerodynamiskt, här handlar det om uthållighet.



Belysning:
Bra belysning är en nödvändighet. Du behöver dessutom fler än du tror. Helst två strålkastare på styret samt pannlampa.
Är det midsommar kanske det går att hoppa över den ena varianten, men tänk då på att du inte har någon backup om lyset går sönder eller batteriet tar slut. Ha gärna en minificklampa och lite tejp med dig som reserv, även om det inte räcker för att lysa upp stigen så syns du för dina medtävlare så dom slipper krocka med dig.


Det kommer att gå att hyra belysning på Sömnlös om du inte har egen pannlampa. Prova din belysning innan tävlingen så du vet hur lång brinntid du har. Det är ganska trist att behöva kliva av cykeln och leda den genom skogen, för du kan utgå ifrån att batteriet kommer att ta slut när du kör som bäst. Vet du hur länge batteriet håller så kan du byta innan.

Om ni är ett lag är det bra om ni har samma sorts lampor, ni kan då byta nyladdade batterier med varandra och även plocka delar från varandras utrustning om något går sönder.

Om du inte är van att använda pannlampa kan du få problem med stel nacke, det blir ovant att hålla upp huvudet för lysets skull. Ännu en anledning att se över din sittställning.


Vätska:
Sömnlös i Rudan är en kort och varierad bana, bara 8 km. Det finns därför ingen anledning att ta med sig för mycket vatten.
Drick ordentligt i varvningsområdet i stället. En vattenflaska kan kännas bra att ha med sig på cykeln, ibland måste man bara ha en klunk vatten och om inte annat så för att spola av nerkläggade pedaler med.


Undvik också att dricka för mycket sportdryck, nästan alla blir konstiga i magen av sportdrycker och nu ska du utsätta dig för 24 timmars påfrestning på kroppen.
Powerbar är väldigt mild mot kroppen, men överdosering under 24 timmar är inget man skall prova på. Ta några klunkar vid varvningsområdet och drick vatten resten av tiden.
Du kommer ändå att må illa. Spy för att du är utmattad, inte för att du har druckit för mycket sportdryck.


Kläder.
Ta fram dom cykelkläder du behöver för ett långlopp. Multiplicera det med tre. Det är så mycket kläder du kommer att behöva. Du kommer nämligen att vilja byta till torra kläder ett flertal gånger.
Ta även med en varm fleecetröja och en mössa. Även om det är mitt i sommaren. När du kliver av cykeln för att ta rast så kommer du att vara blöt, oavsett om det är av svett eller regn.
Hur varm du än är kommer du att bli nerkyld på några minuter under såna omständigheter, och du kommer inte att vilja ta på dig dina blöta cykelkläder när det blir dags att kliva upp på hojen igen.
Förutsätt också att du kommer att råka ut för varje känd vädervariation som kan inträffa.
Vädret kan ändras en hel del under ett dygn.

En regntät jacka kan vara det som avgör ifall du genomför loppet eller tvingas bryta. Du kommer att bli kall hur du än gör, varför göra det värre? Strunta i att dina raggsockor ser apfula ut, du kommer att värdera varma fötter mer än snygghet klockan 05:30 när du huttrar in i varvningsområdet.


Vila.
Ta med en sovsäck. Men loppet heter ju Sömnlös i Rudan? Visst, det stämmer men de flesta av deltagarna tar en rast någon gång mitt i natten. De som kör i lag har ju stora möjligheter att vila. Ta alltså med en sovsäck. Även om det bara blir 15-20 minuters vila är det guld värt att kunna krypa ner i en sovsäck. Inga hästsängar i världen känns bättre.

En av dom stora behållningarna med det här loppet är att man lär sig att uppskatta känslan av att somna stående medan man pratar.
Ta med dig ett tält om du har. Det är skönt att kunna krypa undan ett tag och få sig en "power-nap" under tävlingsdygnet.

24 timmar.
Tiden går fort när man har roligt. Det dygn som själva tävlingen pågår kommer du att ha fullt upp, vare sig du är på banan eller väntar på att kliva upp i sadeln.
Med förberedelser innan start och vila efter tävlingens avslutande så tar det uppåt 36 timmar allt som allt. Och det kommer verkligen att kännas som väl använd tid. Vare sig du åker i kolmörker och ösregn klockan 12 på natten eller ser morgondimman lätta i gryningen kommer du inte att hinna ha tråkigt.
Det blir garanterat ditt snabbaste dygn någonsin. Med lite tur kommer du att minnas nåt efteråt också.


Lag.
De flesta väljer att delta i form av ett lag.
Beroende på hur många ni är kan ni då dela upp loppet mellan er, till exempel bestämma att ni kör tre varv var i stafett. De som inte cyklar kan då se till att äta, vila eller sköta om utrustningen.

Gör upp om turordningen och antal varv i förväg så ni inte behöver diskutera det under loppets gång, men var ändå beredda på att ändra förutsättningarna.

En cykel kan gå sönder och behöva tid för lagning, och en deltagare kan vurpa och behöva en extra vilostund för att kunna återkomma med full kraft senare i loppet.
Är det stora skillnader i erfarenhet och träning inom laget bör ni kanske disponera loppet så den som är starkast också får slita hårdast. Det är inte roligt om en deltagare helt tar ut sig och en annan knappt blir ansträngd. Alla ska lida.


Solo.
Ja vad säger man? Var beredd på det värsta.
Men också något av det roligaste du gjort i din cykelkarriär!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2004-06-22 21:40   mrhandley
Betyg: 4
Blev du sugen på att delta? Gå då till http://www.ettannatlopp.nu och läs mer eller anmäl dig till tävlingen direkt
 
2004-06-23 07:24   Fluoronauten
Betyg: 4
Vilka andra långlopp/24-timmarslopp finns det i sverige? Speciellt för oss som bor i de nordliga delarna av landet.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.